martes, 29 de enero de 2013

Tertúlia amb Anna Mercadé: la doble crisi de les dones a l’empresa

Anna Mercadé
Escrit per MªÀngels Cabré 

Des del Grup de Cultura de Feministes de Catalunya i CIMA (Associació de dones cineastes i de mitjans audiovisuals), volem donar continuïtat al CICLE DE TERTÚLIES SALAMBÓ destinat a les dones de la cultura amb una segona trobada prevista per el dimarts 29 de gener, a las 19 hores, al pis de dalt del Café Salambó (c/Torrijos 51), al cor del barri de Gràcia. Seguim pensant que les dones necessitem espais de trobada en els que compartir les nostres inquietuds.
 
En aquesta ocasió la nostra convidada serà la consultora i assessora empresarial ANNA MERCADÉ, fundadora i directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona. Especialitzada en la relació entre les dones i l’empresa, Anna Mercadé és una de les pioneres del moviment feminista i té una llarga trajectòria professional. Va ser una de les organitzadores de les “Jornades Catalanes de la Dona” celebrades al 1976 i al 1997 va crear la Fundación Internacional de la Mujer Emprendedora, des d’on va promoure el Primer Programa de Microcredits fet a Catalunya. L’any 2000 va organitzar el primer Congrés Internacional de Dones Empresàries i des del 2007 és presidenta d’honor de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora.

Creat al 2008, l’Observatori Dona, Empresa i Economia (http://www.donaempresaeconomia.org) aposta per la dona com a agent de canvi en el si de les empreses i aspira a promoure al màxim l’aprofitament del talent femení, així com la seva incorporació als càrrecs de decisió empresarial. Amb la voluntat de convidar a corregir els desequilibris actuals de gènere en aquest sector, treballa  en la redacció d’estudis i ho fa des de la Cambra de Comerç de Barcelona, a la que des d’aquí felicitem por facilitar aquesta lloable i necessària iniciativa.

En aquests temps d’aferrissada crisi econòmica, en que les Administracions publiques insten als sectors de la cultura, sense excepció, a articular nous sistemes de finançament des de la iniciativa privada que permetin la seva supervivència, convidant-los a revisar els seus fonaments de caire empresarial, ens ha semblat oportú debatre al voltant de les dones empresàries i, per extensió, de las dones al món de l’empresa. Són molts encara els llasts que dificulten la tasca professional de les dones (escasa conciliació laboral, sous inferiors, prestigi qüestionat…) i les condemnen al sostre de vidre, que al temps que les ofega bloqueja el seu ascens.

Conscients de que la cultura està formada per un teixit d’empreses de diversos àmbits sectorials i diversos perfils, i que són moltes les dones que hi treballen, en la seva majoria amb escassa responsabilitat i amb veritables dificultats per a assolir llocs de poder, aprofundint en les qüestions que ens plantejarà Anna Mercadé potser ens aproparem a les raons que dibuixen aquest mapa cultural també tan dificultosament transitable per a les dones. Perquè potser podem afirmar que a les empreses les dones han estat sempre “en crisi”, o com a mínim subjectes a sacsejades i embats difícils de justificar, com els que ara mateix ens sacsegen a tots en el món occidental.

Convidem doncs a participar de la nostra trobada a totes aquelles dones interessades en aprofundir en aquests “misteris insondables” que totes sabem que obeeixen a causes que de misterioses no tenen res. Per qüestions logístiques preguem confirmació a la següent adreça de correu:



No hay comentarios:

Publicar un comentario