miércoles, 14 de mayo de 2014

#NoesIgual / Desigual: Comunicat de l'Observatori de les dones en els Mitjans de Comunicació

 NOESIGUAL

L'onada de crítiques a la campanya d'una coneguda marca de roba ha tornat a posar sobre la taula l'oportunitat de generar reaccions que, segons com, acaben produint un efecte multiplicador de les intencions d'impacte que es buscaven. Sabem per experiència que aquestes opinions rarament aturen els efectes provocats per les campanyes sinó que, en la majoria de casos, els amplifiquen i promouen, tot portant a una polarització de la opinió pública que sovint impedeix que es pugui entrar en les consideracions que podrien pal·liar les conseqüències d'impactes com el de l'anunci en qüestió.

Vagi d'entrada la nostra disconformitat amb simular que s'està jugant quan, en realitat, s'estan enviant missatges que, sota els motllos de la ficció distesa i sumats a l'ús oportunista de consignes trending topic del moment (com la del "dret a decidir"), banalitzen la complicitat amb conductes de risc.

El més inquietant del missatge ve de la seva manera d'establir una correspondència (per no parlar de coincidència "feliç") entre el concepte de "llibertat femenina" i la capacitat de manipulació i engany de l'altre, entre el caprici de "veure's" atractivament embarassada i no tenir en compte res del que suposa afrontar aquest procés vital. L'espot frivolitza obertament sobre les conductes sexuals de risc i acaba convertint-se, a més, en uncontraprogramador de les campanyes a favor de la salut afectivo-sexual i reproductiva.

La banalització de les conductes de risc i de les seves conseqüències no és una cosa innòcua sinó que incideix en la defensa d'una salut pública que, en definitiva, no és cap altre cosa que la Salut. Amb aquesta proposta s'han traspassat els límits, per més impressió de jiji-jaja que es vulgui donar a entendre. Per això aquest cas no és igual que altres. És un exponent massa descarat d'unes pràctiques publicitàries que juguen a la sofisticació aparent des de la mobilització d'allò més bàsic i que, si no fos perquè s'acosten a terrenys tan perillosos i sensibles com els que hem esmentat, mereixerien el nostre silenci, per no afavorir gens ni mica la seva ombra sinistra.

No hay comentarios:

Publicar un comentario